De jaarlijkse kost van broodjes

By on

Met het zicht op een nieuwe wagen leg ik al mijn kosten en opbrengsten eens onder de loep.

Ik stond er nooit bij stil, maar toen ik plots meer dan 4 euro voor een broodje 's middags moest betalen vroeg ik mij af hoeveel geld al naar mijn vaste leverancier "'t Schafthuis" was gevloeid.

Met mijn bijna-dagelijkse aankopen (want ik deed niet mee aan het "broodjes op vrijdag" stramien van vele andere bedrijven) zal het alvast interessant worden.

Aantal broodjes van september 2009 tot januari 2012

Om te beginnen gaan we eerst kijken hoeveel broodjes ik precies heb besteld.

De gegevens voor januari, februari en maart 2011 ontbreken jammer genoeg, maar ik kan wel een duidelijk genoeg beeld schetsen.

[object Object]

In totaal werden er dus 293 broodjes besteld. Met 1/3e van alle bestellingen is de "Sweet Goat" duidelijk de populairste van al, het is dan ook waarschijnlijk het lekkerste broodje in de wereld.

Om de broodjes-liefhebbers niet aan een zijden draadje te laten hangen deel ik snel de betekenis achter de top-6 watertand-inducerende-namen, normale mensen mogen dit stukje overslaan:

  1. De Sweet Goat bestaat uit zachte geitenkaas, vloeibare honing, salademengeling, kruidenmayo en amandelschilfers. De 30cm versie kost nu € 3,70
  2. Op de 2e plaats staat een vaste waarde in de broodjeswereld, namelijk de "Smos Kaas". € 3,30
  3. Daarna komt de "Pronto" (een broodje met mozzarella kaas, tomaat, basilicum en olijfolie) iets dat niet gigantisch veel smaak heeft maar wel licht & goedkoper is. € 3,30
  4. Daarna is er het vegetarisch broodje van de week, wat elke week dus veranderd qua beleg.
  5. Op de 5e plaats is er de "Lachende kip". Ze is aan het "lachen" omdat ze niet dood is. Het is een simpele omelet met sla en tomaat. € 3,30
  6. De Italian Veggie is ook een topper: gegrilde paprika op olie, parmezaan schilfers, pomodori, bladspinazie, mayonaise & pesto. € 3,70

Degenen die hieruit hebben kunnen afleiden dat ik vegetariër ben: proficiat.

Kost per maand

Hoeveel heeft dat nu allemaal gekost? Laten we eens kijken naar de cijfers per maand:

[object Object]

De vakantieperiodes steken er heel duidelijk uit. Op het einde van het jaar & tijdens de zomermaanden zakt het aantal gekochte broodjes.

In maart-april-mei is er telkens een piek, dat zal de periode met de minste vakantie zijn. Of de meeste honger.

Wanneer we alle broodjes van de afgelopen 2 jaar en 4 maand optellen komen we uit op ...

€ 1009,45

Per jaar dus bijna 500 euro! En daar werd mijn drankverbruik (elke dag een cola light van 0,60 euro) nog niet eens bijgeteld.

Sinds eergisteren ben ik alvast overgeschakeld op mijn eigen boterhammen en het drinken van water.

Dat is al 1 gat in mijn begroting gevuld!

Comments

Name
Email
Website
Body
Jelle De Loecker